Samling:18:45
Referat: Öckerö IF - Lerums IS
4-4 hemma mot Lerum efter underläge 1-4
2020-09-30 23:16
En härlig onsdagskväll för fotboll. 15-16 grader, uppehåll och inte mycket vind. Nu var det dags att möta Lerum, som ligger femma i tabellen på tolv poäng och vi ligger åtta på sju, hemma på Prästängen.
Vi fick två sena återbud pga skada/sjukdom av Axel H och Wilmer, men tack vare våra P04:or som ställer upp med kort varsel så kan vi ställa upp med 14 killar. Två debutanter i Alfred Palm och Jakob Östlund.

Vi startar med Hampus i mål, Pontus högerback, Ludwig-Calle mittbackar och Linus S vänsterback. Linus B-Hugo-Linus H på innermitt. Jack vänsterytter, Oskar toppforward och Alex högerytter. Albin, Alfred och Jakob som ersättare.

Vi rivstartar matchen genom Jack som kommer runt på vänsterkanten direkt och skapar en hörna. Linus B tar hörnan från vänster, den nickas bort av Lerum men plockas upp av Linus H utanför straffområdet och han drar iväg ett skott. Skottet täcks, men dimper ner hos Jack som helt fri från nära håll kan sätta 1-0 efter två minuter! En kanonstart, men efter detta så är det Lerum som tar tag i spelet och snabbt etablerar spel på vår planhalva. De får ett bra skottläge från nära håll ett par minuter senare, men skottet går utanför. I åttonde minuten så tar de sig runt på vår högerkant och deras ytter slår ett lågt inlägg som en av deras spelare bredsidar in med ett direktskott från nära håll - otagbart för Hampus i mål - 1-1.

Efter avspelet tar vi oss fram på Lerums planhalva och Linus B kommer in i straffområdet till vänster, men pressas och lyckas inte få iväg något inlägg. Istället så fastnar han illa med ena foten och vrider till den. Han försöker spela vidare, men haltar rejält så behöver tyvärr bryta matchen och Jakob kommer in och gör sin debut på offensiv innermitt efter tolv minuter.  Minuten senare så tar Jakob sig in i straffområdet när han ser att Oskar och Jack väggspelar sig runt på vänsterkanten. Han får en bra pass och får nästan iväg ett skott från nära håll, men en försvarare rensar bort bollen i sista stund.

Nu kommer en tung tiominutersperiod där vi släpper in tre mål. Det första efter en hörna i 16:e minusten där deras taktik är att samla många spelare runt Hampus i mål. Hörnan slås och går förbi alla i målområdet och hamnar hos en spelare i bortre delen som skjuter och vi täcker, men lämnar retur och de slår in returen från nära håll. 1-2. Efter målet sticker vi upp i ett anfall direkt och återigen är det Jack som tar sig runt sin back på vänsterkanten och slår ett hårt och lågt inlägg, men det går förbi alla ut till inkast. I 23:e minuten får Lerum en ny hörna och samma taktik denna gång. Även denna gång lyckas dem efter en bra slagen hörna som dimper ner i målområdet och vi lyckas inte rensa bort den utan de sätter 1-3 från nära håll. Nu är vi ur balans och Lerum skapar även nästa läge, men denna gång räddar Hampus oss med en fin räddning efter ett skott från nära håll strax innanför straffområdet. I 25:e minuten slår Linus H en lite för lös hemåtpass så en Lerumspelare sticker emellan och snor bollen, spelare sedan i sidled till en medspelare som helt fri sätter 1-4 tätt intill Hampus vänstra stolpe.

Efter denna tunga period så samlar vi ändå kraft och försöker få igång vårt egna spel igen. Både Pontus och Linus H behöver byta pga ljumsk-känningar och in kommer Alfred på högerbacken och Albin som mittback. Calle tar ett steg upp på innermitt. Lerum har ett spelövertag, men vi skapar några enstaka chanser när de börjar bli lite övermodiga i backlinjen. Alex snappar upp en boll och spelar fram till Oskar som får ett hyfsat läge men skottet täcks av en försvarare. Ett par minuter senare vinner Calle boll på deras planhalva och spelar vidare till Oskar som får ett bra skottläge centralt vid straffområdeslinjen, men skottet går tyvärr utanför. Även Jack har ett skottförsök innan halvtidspausen, men utanför. Oskar får ett gult kort när han kommer in för sent i en situation och trycker ner en försvarare.

Ja denna halvlek hade vi stundtals bra rörelse och spel, men under några olyckliga minuter mitt i halvleken så släppte vi till alldeles för enkelt på framförallt fasta situationer. Men nu var det 45 minuter kvar på att vända detta underläge. Vi behövde tro på det och Lerum var bra, men vi kan spela bättre. Mer rörelse, mer fart och högre passningstempo behövde vi.

Killarna gör precis som vi sagt i pausen i början av andra. Sätter fart direkt och vi dominerar helt första tio minuterna. De är knappt över på vår planhalva. I 51:a så passar Jakob in till Hugo i straffområdet, Jack har tagit en löpning in och får bollen perfekt av Hugo i farten och kommer helt fri till vänster och sätter 2-4 från nära håll till höger om målvakten. Viktigt mål! Nu är det vi som fortsätter ha fart och energi i spelet. Lerum kommer av sig helt. Vi pressar de högt och de får ofta dra långbollar som mittbackarna Ludwig och Albin tar hand om. I 60:e minuten så skapar vi två hörnor från vänster som Calle tar hand om. Den ena blir lite för lång och den andra plockar målvakten ner med besvär. Kort därefter så får Oskar iväg ett bra skott mitt på målvakten som lämnar retur och Jack dyker upp, men målvakten lyckas rädda igen.

Efter detta kommer Lerum upp i enstaka chanser, men vi stänger till bra på innermitten där Hugo, Calle och Jakob gör ett kanonjobb. De försöker ta sig runt på kanterna, men Linus S och Alfred täpper till där också. Calle får ett gult kort efter en glidtackling som inte var särskilt ful. Matchen står lite och väger nu, men det är fortfarande vi som har initiativet. Vi hittar ofta varandra med kortpassningar på marken och rättvända spelare med fart. I 71:a minuten tar Calle sig fram på vänsterkanten efter att han dribblat av flera spelare och spelar in till Jack som får iväg ett skott från nära håll, men tyvärr ingen fart så målvakten kan rädda ganska lätt. Oskar får efter detta byta pga skadekänning. In kommer Linus H igen och blir vänsterytter. Jack går upp som toppforward.

Lerum har nästa chans och det är när de tar sig runt på vår vänsterkant. De spelar in bollen centralt och en spelare skjuter direkt och sätter bollen i stolpen. Returen tar Linus S hand om och rensar bort. Istället för 2-5 så tar vi oss upp i planen på högerkanten genom Alfred, Alex och till slut Jack som tar sig in i straffområdet - blir dragen i tröjan - fortsätter och försöker få iväg ett skott, men skottet täcks. Domaren blåser straff för tröjdragningen. I 79:e minuten stegar Jack fram och sätter straffen lågt till vänster om målvakten, som slängde sig åt andra hållet - 3-4! Nu är Lerum riktigt skärrade och nervösa. Vi har medgång och återigen så tar vi oss fram på högerkanten och Alex blir neddragen några meter utanför straffområdet till höger ut mot långsidan. Linus H tar hand om frisparken med sin vänsterfot och sätter den med en fin båge direkt i mål! Kvitterat - 4-4! Hur snyggt som helst! Lite diskussioner efteråt om Calles eller Hugos luggar touchade bollen, men vi kom överens om att Linus H fick målet. :)

Nu var det nervösa sista tio minuter för båda lagen och båda lagen gick verkligen för vinst. Hampus fick göra en kvalificerad räddning på ett närskott och en bra räddning på en frispark. Alex hade ett lobbskott i ribban och Linus H kom runt på vänsterkanten och fick iväg ett bra skott, men det täcktes till hörna. En hörna som blev resultatlös. Lerum fick sista chansen genom två hörnor. Den första rensades till ny hörna av Linus S och den andra blev för lång och gick över alla och sedan fick vi bort bollen. Så 4-4 blev slutresultatet efter denna händelserika match. Så finns det de som säger att det inte händer så mycket i fotboll... :) Mycket starkt att vända 1-4-underläge till 4-4. Nu laddar vi för semifinal i DM borta mot Sävedalen på söndag kl 16.00.

Öckerö IF - Lerum IS  4-4 (1-4)  200930

1-0 (2) Jack (Linus H)