Plats:Hovgårdsvallen 2 Konstgräs (Bjurforsplanen)
Samling:14:00
Referat: IK Zenith Grön - Öckerö IF
Förlust med 2-3 borta mot Zenith - tack för denna säsong!
2020-10-26 18:28

Denna söndag eftermiddag var det dags för den sista seriematchen för säsongen. Borta mot Zenith på Hovgårsdsvallens konstgräs. En både kort och smal plan - ganska liten med andra ord. Det var 12-13 grader i luften, lite vind och lite regn. Ganska okej väder för fotboll.

Denna säsong har ju påverkats kraftig pga Corona. Vi är 12 lag i Herrjuniorernas divison 1 i Göteborg och tanken var att vi skulle mötas två gånger i en dubbelserie (22 matcher), men då matcher förbjöds från april till början av juni så ställdes vårsäsongen in och det blev bara en enkelserie med 11 matcher. Samtidigt så bestämde förbundet att alla juniorserier inte skulle vara kvalificerande, vilket innebar att inga lag kunde gå upp eller åka ur i seriesystemet. Detta också pga Corona och risken att det skulle kunna bli många inställda matcher (WO) eftersom vi måste följa restriktionerna om att vid minsta förkylningsymptom stanna hemma och inte spela fotboll. Dessutom var serien lite haltande för en del lag skulle spela 12 matcher och en del 11 matcher, men oavsett så gällde det ingen upp- eller nedflyttning.

Nu vill vi ju ändå göra så bra från oss som möjligt och inför denna sista match så låg vi på tionde plats efter två vinster, tre oavgjorda och fem förluster - med Kärra och Utsikten/Näset efter oss och Västra Frölunda på samma poäng (9) men med bättre målskillnad. Zenith var tre poäng före oss på åttonde plats, men betydligt bättre målskillnad så vi siktade på att försöka ta oss förbi V-F genom vinst eller oavgjort.

Även inför denna match hade vi svårt att få ihop lag av våra egna spelare. Det var jobb och olika anledningar. Som så ofta förr denna säsong så var vi tacksamma för våra duktiga P04-05:or som ställer upp och fyller på. Denna dag hade vi nio spelare som hade junioråldern inne och sex blivande juniorer - 04-05:or.

Startelvan: Hampus B i mål. Samuel högerback, Axel H och Albin mittbackar och Linus S vänsterback. Hampus N, Axel U och Elliot innermitt. Alex högerytter, Jack toppforward och Joel vänsterytter. Ersättare: Wilmer, Edvard, Linus H och Adam.

Zenith hade avspel och tar tag i spelet direkt. Det tar ett par minuter så har de skapat en hörna, men vi försvarar oss bra och nickar bort. Jack får tag i bollen på rensningen och vi får till en omställning när han hittar Elliot med en pass som i sin tur ser att Hampus N sticker i djupled och slår en fin djupledspass, men tyvärr är Hampus offside. De första tio minuterna så böljar spelet fram och tillbaka och det skapas halvchanser åt båda håll. Zenith får ett skottläge utanför straffområdet och får iväg ett bra skott, men Hampus räddar. Nästa chans har vi genom Jack som drar iväg med boll från egen planhalva och tar sig ända fram straffområdet där han skjuter, men skottet går utanför. Kort därefter har Elliot också skottläge, men det täcks av försvarare. Sedan är det Zeniths tur igen och de får två hörnor på kort tid. Den första skarvas av en Zenithspelare vid första stolpen och dimper ner ett par meter från mål där en spelare direktskjuter över från håll och den andra rensar vi undan. Som ni märker så skapades det en hel del chanser och en stor anledning var den lilla och kompakta planen. Fick man upp bollen några meter på motståndarens planhalva så var det ganska snabbt skottläge.

Spelet efter detta vägde lite över till oss. Vi hittade varandra bra i uppspelen och försvarade oss bra när Zenith försökte anfalla. Joel kom runt på sin vänsterkant och fick till ett fint lågt inspel, men tyvärr var ingen där så bollen rann igenom straffområdet. Zenith kontrade och spelade ut på vår vänsterkant och i misstänkt offsideläge fick de in bollen nära mål där en spelare direktsköt på Hampus som reflexräddade och lämnade retur, men Samuel lyckades rensa bort bollen. Återigen så svänger spelet och vi kontrar i vår tur genom Joel som hittar Jack i djupled. Han kommer ut till vänster och försöker dribbla förbi sista försvararen som hindrar honom, men vi får hörna. Hörnan går över alla och vi får en ny hörna efter att vi ändå pressade deras backar i deras uppspelsförsök. Nästa hörna blir resultatlös. Vår bästa chans hittills får Elliot efter att Linus S, Axel U och Jack har väggspelat sig fram på vänsterkanten och sedan hittar Jack in till Elliot centralt och han tar sig in i straffområdet med fart. I farten så skjuter han ett bra skott, men det tar i stolpen. Efter detta får Zenith en hörna. De är tunga i luftrummet, men det är vi också med mittbacksparet Axel H och Albin som lyckas nicka bort bollen.

Efter tjugo minuter kommer Adam (debutant!) in på vänsteryttern istället för Joel. Jack är nära på att komma igenom igen, men de försvarar sig väl och täcker ut så det blir inspark. Nästa läge har Hampus som får iväg ett bra skott några meter utanför straffområdet. Det täcks av försvarare till hörna. Jack tar hand om den första och hittar Hampus på bortre stolpen där han nickar, men tätt utanför. Zenith vänder på spelet och har ett skott som Hampus räddar. Linus H kommer in istället för Axel U och nästan direkt så tar Linus sig fram i mitten och får iväg ett bra skott, men det går över mål. I tjugofemte minuten så använder vi vårt anfallsvapen med Albins inkast. Han kastar otroligt långt och högt upp i plan så kastar han in mot straffpunkten. Bollen nickas undan, men Elliot tar hand om bollen och skjuter ett hårt skott. Men det är många spelare i vägen och skottet täcks till hörna. Vi slår en kort hörna och Linus H tar sig inåt i plan och ett par meter utanför straffområdet drar han iväg ett skott som touchar Alex och går in i mål. 0-1 efter 30 minuter!

Zenith kommer av sig lite efter vårt ledningsmål och är slarviga i sina uppspel. Vi pressar de bra och tar ofta hand om bollen på mittplan och ställer snabbt om. Linus H kommer till ett nytt skottläge, men denna gång går det över. I trettiofemte minuten så kommer Alex runt på högerkanten och hittar in till Adam med en bra pass, men hans skottförsök räddas av målvakten. Nu har vi ett fortsatt spelövertag och de sista fem minuterna skapar vi flera chanser. Första är det Linus G igen som har ett skott, men målvakten räddar. Sedan kommer Samuel upp från sin högerbacksposition och kommer runt två gånger om på kanten. Första skottet räddas av målvakten, men han lämnar retur som rensas bort. Nästa läge väggpassar han med Elliot och återigen räddar målvakten hans skott, men nu lyckas han hålla i bollen. I första halvleks sista minut så pressar vi deras backlinje bra och då slår en bakåtpass till målvakten som missar mottagningen och bollen rullar mot mål. Adam springer ikapp bollen för att försäkra sig om att den går i mål och det gör den - 0-2!

I halvlek vill vi ledare att killarna ska fortsätta spela sitt spel och inte bli avvaktande och nöjda med 2-0-ledningen. Vi behövde också vara beredda på att Zenith skulle satsa framåt och pressa oss högt för att försöka vända matchen. Wilmer kom in istället för Alex i andra halvlek.

Zenith sätter press direkt, men de första fem minuterna så klarar vi av det bra och vi skapar de första chanserna. Hampus har ett skott över och Elliot har ett skott på målvakten från långt håll. Därefter tar Zenith över spelet mer och mer och vi får svårare och svårare att hitta varandra i uppspelen. Ofta får vi dra upp en lång boll mot Jack och då var han för ofta ensam så vi skapade lite framåt. Zenith hade ett långskott tätt över och lite senare var en spelare på väg att rinna igenom vårt försvar, men Axel H gjorde en viktig brytning. I femtiofemte minuten hade de sin bästa chans efter att de kom runt på vår högerkant och slog ett låg inlägg som en spelare direktsköt från nära håll, men över som tur var. Kort därefter fick de en hörna, men vi ingen utdelning. Istället så kom 1-2 i sextionde minuten. De slog ett högt inlägg mot mål som damp ner nära mål och det var många spelare där, men en Zenithspelare lyckades få iväg ett skott i mål. Nu var Zenith riktigt på gång och vi blev väldigt låga i vårt försvarsspel. Vi kämpade på och lyckades stå emot bra, men inte mer än tio minuter. 2-2 kom i sjuttionde minuten när de kom runt på vår högerkant och en spelare fick komma alldeles för nära mål när han sköt ur dålig vinkel, men placerade bollen i mål till vänster om Hampus.

Efter kvitteringen så fick vi ändå igång lite mer eget spel även om Zenith hade spelövertag. De blev lite nöjda, så vi kom upp och skapade en hörna men den blev resultatlös. Vi fick en bra chans när Adam kom runt på högerkanten och spelade in till Joel i straffområdet som försökte vända upp i skottläge, men deras kapten försvarade sig bra och stängde skottförsöket. Med kvarten kvar så gjorde Hampus en bra räddning efter ett hårt skott och styrde det till hörna. Vi släppte inte till något på hörnan, men ett par minuter senare så fick de en frispark några meter utanför straffområdet. Deras spelare drog på ett hårt skott som gick tätt över. Ingen utdelning där, men samme spelare fick i 86:e minuten iväg ett stenhårt skott från långt håll och bollen gick in i mål till höger om Hampus. Vi försökte få till en kvittering efter detta, men Zenith spelade smart och släppte inte till något utan den blev tyvärr förlust med 2-3 i sista matchen.

Sett över hela matchen så gjorde killarna en klart godkänd insats. Periodvis hade vi fina spelkombinationer framåt och många bra chanser. Försvarsmässigt gjorde vi det också bra i stora delar. När vi sedan också får höra att Zenith har tagit med sju spelare som spelade med deras A-lag senast (i division 4) som inte är med juniorerna så ofta så visade vi att vi spelade jämnt med ett starkt lag som vi lika gärna hade kunnat vinna mot.

Sett till hela säsongen så slutar vi alltså på plats tio av tolv lag. Två vinster, tre oavgjorda och sex förluster. Tre av förlusterna har varit storförluster, men de andra matcherna har varit jämna och spännande. Precis som det ska vara när vi ska utveckla spelare. Det var en utmaning när vi fick frågan om en plats i division 1 när ett lag drog sig ur och vi var bästa trea från de båda division 2-serierna. Vi visste det skulle bli tufft, men samtidigt gav det oss en utmaning. I DM för herrjuniorer så vann vi tre matcher och lyckades ta oss fram till semifinal där Sävedalen blev för svåra. En stark insats av killarna. Totalt femton matcher blev det under säsongen.

I början av säsongen så var vi tjugo spelare i truppen. Under hela säsongen så har vi använt totalt 32 spelare. Så återigen är vi väldigt tacksamma för våra duktiga P04-05:or som har stöttat oss i de flesta matcherna. Vi har haft en stomme på tio spelare som har spelat 10-15 matcher - åtta killar från vår egna trupp och två 04-05. Sedan har vi tio spelare som spelat 5-9 matcher där sex är egna och fyra är 04-05. De andra tolv spelarna har spelat 1-4 matcher där fyra är egna och åtta är 04-05. Nu ser vi fram emot nästa säsong där vi kan vara drygt 35 killar i 02-05 som ska bilda juniorlaget om alla fortsätter. Vi är minst fem ledare som kommer att vara med och supporta detta härliga gäng. Vi säger också ett stort tack till alla P01:or efter alla deras år i Öckerö IFs ungdomsverksamhet. Ni har varit fantastiskt duktiga och föredömen på många sätt. Vi kommer att sakna er och lycka till med seniorfotbollen!

Zenith - Öckerö IF  3-2 (0-2)  201025

0-1 (30) Alex (Linus H)

0-2 (45) självmål