HERRJUNIOR

Referat: Ytterby IS - Öckerö IF
Vinst med 5-2 borta mot Ytterby.
2019-06-20 00:31
Då var det dags för vårsäsongens åttonde och sista seriematch. Efter två segrar, en oavgjord och fyra förluster - så var vi sugna på seger igen. Denna onsdagskväll kl 19.00 borta på Ytterns IP naturgräs så stod Ytterby för motståndet. Det var 25 grader i luften, sol och i stort sett vindstilla. Som väl var gick solen i moln efter ett tag. Vi mötte Ytterby för tio dagar sedan och vann då hemma med 3-2, så det var de som ville ha revansch på oss.
Vi var en femton killar stor skara. Startelvan: Axel U i mål, Maxwell-Calle-Ludwig-Lukas i backlinjen, Hugo-Linus B-Oskar på innermitt, Linus U högerytter, Wilmer vänsterytter och Rickard på topp. Fyra avbytare: Arvid, Aligool, Axel H, Samuel. Ledargänget: Samuel, Emil och Olof. Vi hade avspelet och Ytterby satte hög press direkt. Vi hade svårt att spela oss ur den så första minuterna var det mesta av spelet på vår planhalva där vi försökte få till uppspel och där Ytterby störde oss och de skapade en chans där vi slarvade lite med passen i uppspelet och de fick en halvchans med ett skott från ganska långt håll som Axel räddade utan problem. Kort efter det så skapade vi vår chans och det var Calle som hittade Linus U på högerkanten med en lång och hög pass. Linus tog sig på sitt karakteristiska sätt runt vänsterbacken ända nere vid kortlinjen och bara några meter spelade snett-inåt-bakåt, men tyvärr bröt en av deras backar passen.

Nu fick vi igång spelet lite bättre och efter tio minuter skapade vi tre bra chanser på kort tid. Calle slog en hög frispark från långt håll in i straffområdet. Linus B kom högst och nickade men målvaktsräddning och över. På efterföljande hörnan av Wilmer så kom Linus B höst igen, men nicken gick över igen. Vi skapade en hörna till direkt efter, men det blev kort och togs om hand av Ytterbys försvar. Linus B fick en smäll och Arvid kom in i stället. Vi jobbade oss in i matchen mer och mer. Backlinjen skötte sig utmärkt och släppte inte till något. Vi hittade igång med ett lite bättre passningsspel på både innermitten och på kanterna, men vi hade svårt att hitta fram till några farliga målchanser. Ytterby fick en frispark från långt håll efter tjugo minuter som de lyfte in i straffområdet, men återigen försvarade vi oss bra och bollen rann ut över kortlinjen och vi fick inspark. Nu blåste domaren för vattenpaus - efter 25 minuter.

I pausen så kom Aligool in istället för Rickard och Linus B istället för Oskar. Direkt när spelet sattes igång så fick Aligool bollen en bit in på deras planhalva och väggspelade med Linus B och tog sig in i straffområdet. Där dök Linus U upp och drog på ett direktskott men målvakten kunde rädda. I tjugosjunde minuten så får vi frispark några meter in på Ytterbys planhalva till höger. Calle tar den och vi lyfter upp Ludwig. Bollen tar en fin bana precis över alla spelare som går upp och kämpar i nickdueller och en vaken Aligool dyker upp bakom - tar ner bollen och placerar den kyligt bredvid målvakten i mål. 0-1! Två minuter senare är det dags igen. Vi har ett bra samspel på vänsterkanten där Hugo tar sig fram och spelar fram till Aligool som kommer med fart och tar sig runt högerbacken och springer sig fri in i straffområdet till vänster. Aligool sätter ytterligare ett välplacerat skott förbi målvakten och 0-2 är ett faktum! Axel H kommer in i stället för Wilmer. Sista kvarten är det vi som dominerar spelet. Linus B får en fin boll i djupled och vänder bort högerbacken inne i straffområdet till vänster. Han får iväg ett skott i ett trängt läge som målvakten kan rädda. Aligool får ytterligare ett läge där han från nära håll skjuter i burgaveln. Ytterby har en halvchans på en frispark, men Axel i mål plockar lät ner bollen. Vi skapar en halvchans till det sista som händer efter att vi har vänt på spelet från högerkanten till vänsterkanten och sedan hittade Linus U som tog en bra djupledslöpning, men målvakten kom ut och räddade.

I halvtidspausen så är vi ledare mycket nöjda med spelet som helhet. Mycket stabilt försvarsspel och ju längre halvleken led så förbättrade vi passningsspelet och rörelsen i laget och skapade därför fler chanser. Så det var bara att fortsätta på den inslagna vägen. Samuel kom in i stället för Linus U i andra halvlek.

Vi skapar en hörna nästan direkt som Linus B tar. En bra slagen hörna, men Ytterby försvarar sig bra och rensar. Vi håller spelet uppe väl på deras planhalva de första minuterna och Axel H tar ett stort jobb på vänsteryttern och skapar ett läge där Hugo kommer in i straffområdet, men i kamp med för många försvarare så blir det ingen utdelning. Ytterby tar sig upp i plan och skapar en hörna. Den blir farlig men Axel gör en bra räddning på en boll i höjden. Kort därefter så får Aligool ett läge i höjd med straffpunkten. En halvvolley och bra träff, men bollen går i ribban. Nära, nära... Nu är vi inne i en bra period där Ytterbys försvar har svårt att hänga med. Vi har ett snabbt passningsspel och väggspelar oss ofta fram. Linus B och Hugo har ett fint väggspel utanför straffområdet och hittar fram till Oskar (som kommit in istället för Aligool). Oskar får en halvdan förstatouch när han tar med sig bollen mot mål så målvakten kommer ut och ser ut att rädda bollen, men Oskar fullföljer löpningen och hinner peta till bollen precis innan målvakten tar den så den studsar på målvakten och tillbaka till Oskar. Han vänder om och sätter 0-3 i öppet mål! Starkt jobbat!

Efter detta så tappar vi spelet lite och blir för passiva. Vi låter Ytterby spela runt bollen utan att sätta någon press. Då skapar de ett par chanser på kort tid. Ett läge där de frispelar sin högerytter som tar sig in i straffområdet och skjuter ett hårt och högt skott som Axel gör en bra räddning på. Kort därefter så får deras forward ett läge från straffpunkten, men Calle och Ludwig stör honom så han skott blir inte så hårt men ändå välplacerat. Axel sträcker ut och räddar längs marken. Med tjugo minuter kvar så får vi igång ett bättre spel igen. Vi tar oss upp i plan och väggspelar oss fram. Linus U hittar fram till Wilmer på vänsterkanten. Han tar sig in i straffområdet och kommer fri mot målvakten och letar rätt läge, men skottet går mitt på målvakten till en hörna. Ytterby rensar undan hörnan och på omställningen så får Ludwig ett gult kort på en tröjdragning i mittcirkeln. Vi gör också nästa mål. Det är Maxwell som får bollen på högerkanten och tar sig förbi en försvarare som försöker bryta vid sidlinjen. I höjd med straffområdet så passar han förbi en försvarare in till en fristående Oskar. Han tar med sig bollen mot mål och sätter 0-4 med ett välplacerat skott med arton minuter kvar att spela.

Sista kvarten blir händelserik. Ytterby reducerar till 1-4 efter ett långskott som tar ribba in - precis över mållinjen. Efter detta så får Calle iväg en långboll till Oskar som nickskarvar och i djupled springer sig Linus U fri mot målvakten och rundar honom till höger och sätter enkelt 1-5. Bara minuten senare så hamnar Oskar i diskussion med en Ytterbyspelare och domare uppfattar en svordom av Oskar (som ingen annan hör) och ger honom rött kort direkt. Efter detta är det ändå vi som skapar nästa chans och det är Linus U som återigen tar sig runt på högerkanten och blir brutalt nedsparkad i straffområdet och det blir straff. Han tar hand om den själv, men målvakten går åt rätt håll och lyckas rädda - till hörna. På hörnan så lägger Wilmer ner hörnflaggan och får gult kort av domaren. Det sista som händer är att Ytterbys högerytter blir fri och kommer in i straffområdet och skjuter 2-5 från nära håll förbi Axel.

En härlig seger som gör att vi tar upp oss på tredjeplats i tabellen, men det är tätt efter oss. Kärra och Zenith är långt före alla andra. Efter en trög start så fick vi igång ett mycket bra spel och bortsett från en kort period i andra halvlek så dominerade vi spelet. Mycket stabilt försvarsspel och fina spelkombinationer på mittfältet och i anfallsspelet. Nu är det sommaruppehåll. Träningarna drar igång igenmåndag 5:e augusti på Prästängen kl 19.30 och sedan onsdag samma tid - för söndag 11:e augusti är det hemmamatch mot Neutrala på Prästängen kl 15.00.

Ytterby IS - Öckerö IF  190620 2-5 (0-2)

0-1 (27) Aligool (Calle)
0-2 (29) Aligool (Hugo)
0-3 (62) Oskar
0-4 (72) Oskar (Maxwell)