HERRJUNIOR

Referat: Kode IF - Öckerö Idrottsförening
Vinst med 1-0 mot Kode i första omgången i DM!
2020-03-26 00:06
En ganska perfekt onsdag kväll för fotboll. Vindstilla, 6-7 grader och stjärnklar himmel. Det var dags för att möta Kode IF borta på Kodevallens konstgräs i DM för herrjuniorer - första omgången. Matchtid 2x30 minuter. Vi hade en stark 14-mannatrupp bestående av Axel U i mål, backlinje Pontus-Calle-Ludwig-Maxwell, innermitt Hugo-Samuel-Linus B, yttrar Lukas-Axel H och Jack på topp. Avbytare: Alex, Jordan, Joel.
Vi startade matchen med stort bollinnehav och Kode pressade inte högt utan först vid mittlinjen - så det var ett kompakt lag och försvar att försöka ta sig igenom. Detta var en matchbild som i stort sett höll i sig hela matchen. Vi lyckades ändå i första minuten att komma runt på högerkanten där Pontus lyfte upp bra från sin högerbacksposition och skapade en resultatlös hörna. Vi dominerar som sagt bollinnehavet, men det går mest i sidled i backlinjen och lite försök till uppspel genom mitten, men väl på sin egna planhalva så försvarar sig Kode bra så det blir mest tillbakaspel. Stundtals så hittar vi ändå ut på båda kanterna där Axel H kom runt på vänsterkanten efter fem minuter och fick iväg ett inlägg, men målvakten plockade ner det.

I tionde minuten så fick Jack ett hyfsat skottläge runt straffområdeslinjen, men skottet gick utanför. Kodes första chans kom några minuter senare när vi spelade en svår bakåtpass till Axel i mål som deras anfallare snappade upp, men sköt utanför. Nu kom en period där vi fortsatte att försöka spela oss igenom deras låga försvar och det fanns inte mycket ytor. Vi hade ändå bra rörelse och försökte hitta ut på kanterna för att sedan komma till inläggslägen, men det tog oftast stopp. Efter tjugofem minuter så fick vi till en bra spelvändning och Lukas fick ett bra skottläge till höger i straffområdet. Han drog på med högern och satte skottet i ribban. Minuten senare kom Jack runt på vänsterkanten och nära mål sköt på målvakten. Vi hade en bra period nu och nästa chans hade Alex, som hade kommit in istället för Lukas, men hans skott fick ingen fart och gick rakt på målvakten. Kodes andra chanse kom två minuter innan halvtidspaus och var matchens hittills farligaste. Deras vänsterytter kom runt på vår högerkant och spelade snettinåtbakåt till en spelare som fick iväg ett skott, men det täcktes av Ludwig och på returen sköt en spelare utanför.

Första halvlek hade vi dominerat framförallt bollinnehavet, men vi behövde snabba upp bolltempot lite oftare och försöka hitta ytorna som fanns på båda kanterna och mellan deras backlinjen och mittfält. Om vi fortsatte med vårt grundspel, men vågade spela lite rakare så skulle fler lägen komma och förhoppningsvis målen.

Redan i första minuten av andra halvlek tappade vi boll strax utanför eget straffområde till höger och en Kodespelare tog sig in och sköt förbi Axel, men Maxwell dök upp som räddande ängel och rensade bort bollen nära mållinjen. Vi tog oss snabbt upp i plan och Axel H kom runt på vänsterkanten och drog på ett skott men mitt på målvakten som kunde rädda. Matchbilen i andra halvlek var sig lik med att vi hade fortsatt stort bollinnehav, men vi spelade lite snabbare och lite rakare och skapade fler chanser. Samtidigt så var Kode på hugget med sina omställningar om vi tappade boll på deras planhalva. Det var ändå vi som skapade nästa chans efter att Axel H fått frispark. Calle tog hand om den, men skottet gick över. Vi behöll pressen, men efter bolltapp så satte Kode fart i en omställning och frispelade en spelare som försökte placera bollen förbi Axel, men sköt utanför. Nu var det några händelserika minuter åt båda håll för minuten senare kom Axel H fri och från nära håll placeringssköt, men målvakten gjorde en fin benparad och räddade till hörna. Linus B tog hörnan och Hugo skarvade bollen mot mål, men återigen räddade målvakten. Jordan kom in istället för Samuel. I fyrtioandra matchminuten kom Jack runt på vänsterkanten och hittade Axel H med en snettinåtbakåtpass, men skottförsöket från Axel gick precis utanför. Joel kom in istället för Axel H och gick upp på topp, Jack ut på vänsteryttern.

Med kvarten kvar så fick Kode en hörna som Axel gick upp och boxade bort. Han blev hårt tagen, men fick inte frispark utan istället gult kort för tjöt på domaren. Kode började bli lite slarvigare i sitt försvarsspel och det utnyttjade vi bra. Jordan kom runt på högerkanten och slog ett högt inlägg mot bortre stolpen där Jack dök upp och nickade strax utanför mål. Minuten senare sköt Alex, men skottet gick rakt på målvakten. Nu satte vi fortsatt bra press på deras planhalva när de försökte spela sig upp i plan och bröt deras uppspel flera gånger. Nästa chans fick Jack med tio minuter kvar av matchen. Till vänster nära mål drog han på ett hårt skott, men det gick i burgaveln. Vi orkade inte heller ta fullt hemjobb på alla spelare i slutet av matchen och det öppnade upp för omställningar för Kode. Calle och Ludwig redde ut en farlig situation, men det blev hörna. Hörnan blev farlig, men Axel lyckades rädda ett närskott. Ett par minuter senare skapade Kode två hörnor till, men vi försvarade oss bra och inga farligheter denna gång.

Med fyra minuter kvar av matchen så spelade vi oss igenom Kode ända från egen plan och till slut hittade Jordan Joel med en fin pass i djupled, Joel tog med sig bollen in i straffområdet till höger och placerade bollen förbi med ett lågt skott till höger om målvakten i mål! 1-0! Snyggt samarbete av våra 04:or! Kode tog avspelet, men vi skapade nästa chans där Hugo fick iväg ett hårt skott som målvakten räddade och släppte retur, men vi hann inte fram. Nu tryckte Kode upp många spelare och skapade en hörna. Axel fick göra en svettig räddning på ett skott till hörna. Även nästa hörna fick de till ett avslut mot mål, men även denna gång räddade Axel. Han satte igång spelet med ett snabbt utkast och vi kontrade. Deras målvakt var högt upp, men han hem och räddade Joels skott. Kode gjorde ett sista försök, men vi stod emot bra och domaren blåste av matchen. En mycket mer händelserik andra halvlek åt båda håll, men vi var starkast och lyckades få med oss en seger och är vidare i DM. Segern firades på Max Bäckebol av stora delar av laget.

Kode IF - Öckerö IF  2020-03-25  Junior-DM  0-1 (0-0)

1-0 (56) Joel (Jordan)