HERRJUNIOR

Referat: Öckerö IF - Neutrala UF
2-1-vinst hemma mot Neutrala UF!
2019-08-11 20:56
Då var det dags denna söndag eftermiddag 11:e augusti att dra igång höstsäsongen hemma på Prästängen. 18 grader och ganska blåsigt - 10-11 m/s - men vi slapp ändå regnet som hade pågått hela förmiddagen. Motståndet stod Neutrala UF för. Vi hade revansch att utkräva efter 0-1-förlusten borta i juni. Flera spelare var bortresta, jobbade och ett par avstängda, men vi fick ihop ett stabilt gäng till slut.
Vi startade med debutanten Hampus Bryngelhed (14 år!) i mål, högerback Linus A, mittbackar Calle och Axel H, vänsterback Lukas. Defensiva innermittar Samuel och kapten Hugo, offensiv innermitt Axel U. Högerytter Linus U, vänsterytter Wilmer och toppforward Jack. Avbytare: Edvard, Linus S, Ivar.

Vi startade bra första minuterna och fick en frispark några meter in på deras planhalva. Calle slog en hög och fin boll mot bortre stolpen och efter lite fippel i straffområdet så fick Axel U ett bra skottläge några meter från mål, men missade och sköt hål i luften. Kort därefter hade vi en bra spelsekvens på offensiv planhalva där Linus U spelade in till Samuel i mitten som direktspelade ut på högerkanten där Linus A fyllde på bra. Inlägget gick tyvärr precis över mål.

Efter vår fina start så kom Neutrala in mer i matchen. Vi visste att vi mötte ett bollskickligt och löpstarkt lag som gärna sätter hög press. Vi hade stundtals svårt att klara av den pressen i våra uppspel. Efter sju minuter fick de en hörna som Hampus räddade vid första stolpen och deras andra hörna rensade försvaret bort. Ett par minuter senare fick de en frispark i ett ganska bra läge, men drog den över. Vi fick igång ett bra uppspel och skapade direkt två hörnor som slogs från höger av Jack. Första blev farlig där Axel H fick iväg ett skott från nära håll, men en försvarare täckte och bollen gick precis utanför. Andra hörnan blev resultatlös. Istället kontrade Neutrala och Calle drog på sig ett gult kort på mittplan när han tryckte till en spelare.  Spelet böljade en del första kvarten men det var också ganska mycket spel på mittplan med mycket kamp. Innermitten med Hugo, Samuel och Axel U fick kämpa på rejält, men gjorde det bra och om Neutrala lyckades ta sig förbi dem var vårt försvar hur stabilt som helst och släppte inte till några större farligheter. Närmast mål första kvarten var vi när Calle slog en hög frispark från långt håll som Jack nickskarvade med ryggen mot mål i ribban.

Neutrala skapade sin bästa chans på en omställning efter sexton minuter när de kom runt på vår vänsterkant, men Hampus kom ut bra täckte så deras spelare sköt utanför. Nu kom vi in i en period där vi hade svårt för Neutralas höga press och vi lyckades inte spela oss förbi den utan istället bröt de ett uppspel och fick ett skottläge, men skottet gick över. Efter tjugofem minuter så spelade Neutrala ut bollen på en stor yta på vår högerkant och en spelare kom fri mot Hampus och sköt från nära håll. Hampus var på bollen, men lyckades inte rädda utan bollen gick in vid bortre stolpen. 0-1. Efter detta så tog vi ändå tag bättre i spelet igen. Vi hade några bra spelsekvenser med väggpass och ett/två tillslag. Ett där Axel U försökte hitta ut till Wilmer på vänsterkanten, men med medvindens hjälp så stack bollen iväg för långt. Ett annat där Hugo och Samuel samspelade och sedan hittade ut till Linus U som tog sig runt på högerkanten, men inläggsförsöket från nära håll bröts av en försvarare och hörnan skapade vi inget av.

Efter en halvtimma så kom en Neutrala-spelare fri igen rakt framifrån och Hampus gjorden fantastisk benparad på det låga skottet och höll oss kvar i matchen. Linus S och Edvard kom in med kvarten kvar. Denna period blev båda lagen lite trötta och inga större chanser skapades åt något håll. Resultatet 0-1 i halvlek var inte helt orättvist. Vi hade skapat några hyfsade lägen men inte fått till avsluten. Neutrala hade utöver sitt mål också ett par bra lägen, men vi hade försvarat oss bra och Hampus i mål plockade, utöver de nämnda räddningarna, ner ett par höjdbollar på ett stabilt sätt. I halvtidspausen ville vi ledare att vi skulle jobba på ungefär som i första halvlek och ta med oss det som vi hade gjort bra. Om vi bara ville så skulle vi kunna lyckas vända denna match.

I andra halvlek bytte vi position på Jack och Linus U. Vi startade med en bra och hög press och hade spelet på Neutralas planhalva första fem minuterna. Neutrala försvarade sig bra och det var svårt att ta sig igenom med ett uppställt spel. Vi skapade en halvchans genom Linus S som drog iväg ett högt skott strax utanför straffområdet, men fick ingen fart så målvakten kunde rädda ganska enkelt. Istället var det Neutrala som skapade nästa farlighet och det efter att de spelat sig igenom vårt mittfält och fick skjuta ostört från långt håll, men Hampus gjorde en ny bra räddning vid ribban.

Ivar kom in i femtiofemte minuten och i sextionde minuten fick han en halvchans på vänsterkanten. Han kom ner mot kortlinjen och drog på ett skott, men målvakten var med och räddade till hörna som blev resultatlös. Nu hade vi en bra period där vi höll bollen inom laget på Neutralas planhalva med fina spelkombinationer. Vi fick en frispark från ganska långt håll ute till vänster och Axel H slog in den högt in i straffområdet. Bollen damp ner och både Ivar och Jack fick skottlägen, men deras försvarare täckte bra så ingen utdelning ännu. Nästa frispark tog Jack och den var från ganska långt håll men han drog på ett långskott som målvakten hade problem att rädda. Till slut gav vårt fina spel utdelning. Linus U hittade Jack med en fri djupledsboll längs marken och Jack kom fri. Han var bestämd och satte 1-1 med en välplacerad bredsida bredvid målvakten.

Nu fick vi bra och positiv energi i samband med målet och även om Neutrala fortfarande visade fin spelskicklighet så verkade de tröttna mer än oss. Med kvarten kvar av matchen så fick Samuel på ett bra skott, men målvakten räddade utan större problem. Axel U fick ett gult efter för tufft spel. Nu böljade spelet och en av Neutralas bättre spelare dribblade bort flera av våra spelare i höjd med straffområdet och drog på ett skott mot vänstra stolpen, men då gjorde Hampus en grym räddning och räddade ända nere vid stolproten med tio minuter kvar av matchen. Vi ställde om och Linus U hittade ut med en fin pass till Ivar. Han sprang i kamp med en försvarare in i straffområdet och fick ett bra skottläge med vänstern, men skottet gick precis utanför. Nära ett ledningsmål där. Linus U fick kort därefter iväg ett bra skott från långt håll, men rakt på målvakten som räddade.

Nu var det fem minuter kvar och Neutrala pressade oss högt, bröt ett uppspel och en av deras spelare fick iväg ett skott men det gick över. Istället för ledning för dem så får vi en frispark tio cirka femton meter in på deras planhalva på vänsterkanten. Calle stegar upp och alla väntar sig en hög boll in i straffområdet, men han har ögonkontakt med Jack och slår en låg boll framför alla in på första ytan till vänster i straffområdet. Jack har tagit en löpning in i den ytan, tar emot bollen, vänder upp och sätter 2-1 i nättaket från nära håll i åttiosjunde minuten! Man kunde tro det var en inövad variant, men det blev en spontan variant som blev hur bra som helst - VM-94 klass på den!

Sista minuterna blev nervösa när Neutrala gick för kvittering och hade en farlig hörna det sista som hände, men vi stod emot bra och lyckades vända underläge till vinst. En stark laginsats och vi stärkte vår tredjeplats i tabellen. Nu väntar några veckors träning och ingen match förrän söndag 1:e september när vi tar emot Qviding hemma på Prästängen.

Denna match blev Samuel Tidefors sista match som tränare och vi tackar honom för hans tid som tränare denna säsong. Han ska nu flytta till Växjö och utbilda sig till polis. Denna match blev också den första för vår nye tränare - Linus Mattiassons - match, så välkommen in i detta goa gäng!

Öckerö IF HJ - Neutrala UF  2-1 (0-1)  190811