Aktivitetsinfo: Första seriematchen
Div 2
Vinst med 4-2 i säsongens första seriematch hemma mot Götaholm!
2021-05-15 16:34

Då var det äntligen dags för årets första seriematch för denna säsongens herrjuniorer. Hemma på Prästängens konstgräs denna fredagskväll skulle vi möta Götaholms BK. Vädret var helt perfekt för fotboll. Vindstilla och 16-17 grader i luften under första halvlek och några grader kallare i andra halvlek och lite regn.

Årets trupp består av 30 killar i åldrarna 16-19 år (födda 02-05) och eftersom vi är så stor trupp så är vi med i två serier. Div 2 och Div 4. Denna första match var i Div 2. Nu har vi tränat tre gånger i veckan sedan mitten av januari och verkligen väntat på att få spela match igen. Förra helgen hade vi två träningsmatcher. Borta mot Hovås-Billdal (förlust 1-2) och borta mot Lekstorp (förlust 3-4). Två jämna matcher och värdemätare inför seriestarten.

Laget för kvällen var 15 killar som vi ställde upp på följande sätt i starten:

Axel U i mål, Pontus högerback, Axel H och Albin mittbackar, William vänsterback. Samuel, Linus S och Jakob innermitt. Lucas vänsterytter, Joel högerytter och Adam toppforward. Avbytare: Linus H, Lowe, Jack och Herman.

Vi rivstartade matchen och pressade Götaholm som började försöka spela sig uppåt i planen, men lyckades dåligt. Vi höll spelet på deras planhalva de första minuterna och redan efter tre minuter så kom Adam runt på vänsterkanten och stack in bollen bra mot målområdet, men deras försvar lyckades rensa undan. När Götaholm direkt efter försökte spela sig igenom vårt presspel så bröt Lucas ett uppspel på vänsterkanten och spelade fram till Adam som placeringssköt in 1-0 i fjärde minuten till vänster om målvakten. Grymt bra start!

Efter avspel så kom Götaholm in på vår planhalva för första gången i matchen och det visade bra spelskicklighet och en del snabbhet i sitt anfallsspel. De fick en frispark från ganska långt håll som de lyfte in i straffområdet. Axel plockade ner bollen och drog snabbt igång spelet med en utspark till Adam. Adam nickskarvade vidare bollen, i kamp med två försvarare, till William som tagit en maxlöpning från eget straffområdet till mittplan. William sprang sig fri och drog till ett stenhårt skott i nättaket - otagbart för målvakten - 2-0 efter sex minuter!

Götaholm var helt klart chockade efter den inledningen och ett par minuter senare så kom Lucas runt på vänsterkanten och fick iväg ett bra skott från nära håll, men rakt på målvakten. Götaholm kom sedan upp i ett farligt anfall där de rullade upp oss på högerkanten och deras vänsterytter kom nästa fri, men Axel kom ut och räddade bra. Det hade bara gått tio minuter av matchen, men en händelserik start. Ett par minuter senare var det dags för nästa chans. Vi skapade en hörna som Linus tog från vänster. Samuel kom högst upp i bortre delen av straffområdet och nickade, men strax över.  Några minuter senare samspelade innermitten med Samuel, Jakob och Linus S bra och Linus hittade fram till ett skottläge där målvakten släppte retur och Adam dök upp på returen, men skottet gick utanför.

Vi hade ett klart spelövertag första kvarten och hela laget startade riktigt bra. Efter detta kom en period med lite jämnare spel när vi inte orkade pressa lika högt och länge. Spelet jämnades ut, men vi släppte inte till några chanser. Backlinjen med kapten Axel H, Albin, Pontus och William försvarade sig mycket bra med hjälp av mittfältet och yttrarna. Götaholm var ett bra motstånd, men vi försökte verkligen spela vårt spel som går ut på att kortpassningsspela oss framåt i plan så länge det går och hitta en lång pass med adress om det behövs. Den variationen löste vi mycket bra och ställde till det för Götaholm. Efter tjugotvå minuter fick Joel ett gult kort efter en tuff satsning.

Efter tjugofem minuter fram till halvtidsvilan så kom alla våra fyra avbytare (Herman, Linus H, Lowe och Jack) in på olika positioner. Vi fortsatte att hålla hög spelkvalité. Några, men inte många felpass utan många bra beslut både med och utan boll.

Med kvarten kvar av första halvlek så dribblade sig Linus igenom flera spelare på deras planhalva och blev fälld precis utanför straffområdet till höger. Axel H stegade upp och drog till med sin vänster, men fick en halvträff som gick rakt på målvakten. Med fem minuter kvar till halvtidsvila så bröt vi ännu en gång ett uppspelsförsök på vänsterkanten och Joel fick bollen till vänster. Han tog sig in i straffområdet och sköt ett hårt skott förbi målvakten i mål - 3-0!

Vi skapade en chans till efter att Jack spelat fram till Adam till vänster i straffområdet. Adam fick iväg ett skott, men det gick utanför målvaktens vänstra stolpe. Götaholm hade inte många chanser i första halvlek. Det mesta de skapade i chansväg var på fasta situationer. I första halvlekens sista minut fick de ett frisparkläge strax utanför straffområdet. Deras spelare fick iväg ett hårt skott som Axel boxade uppåt och bollen damp ner på en Götaholmsspelare som nickade i ribban. Tyvärr var vårt försvar inte riktigt vakna så även nästa retur fick en av deras spelare nicka och denna gång i mål. 3-1.

I halvlek så kunde tränar-Linus berömma vårt spel. Det fanns förbättringar att göra såklart, men vi hade försvarat oss bra på egen planhalva och inte släppt till många chanser. Ibland hade vi kunnat lugna ner spelet och spela hemåt och vända på spelet, men vi hade ändå hittat varandra bra med kortpassningsspelet där vi skulle göra det och även hittat varandra med den långa bollen och skapat läge. Presspelet hade fungerat riktigt bra och det var en viktigt del för att lyckas få till två av de tre målen vi gjort.

Andra halvlek startade bra och Adam kom runt på vänsterkanten. Fick iväg ett lobbinlägg från nära håll som studsade ner mot mållinjen, men ingen av våra spelare var där utan deras backlinjen rensade undan. Vi behöll pressen på deras planhalva och skapade en hörna från höger som Linus H tog hand om. Götaholm släppte ytan mot första stolpen öppen så han slog en låg hörna in mot målområdet och Adam var nära att på träff på bollen i kamp med försvarare, men de lyckades få iväg bollen från mål. Adam var på språng igen och några minuter senare sprang han sig fri till höger och från dålig vinkel drog han på ett hårt skott, men rakt på målvakten.

Götaholm försökte hitta runt på kanterna, men där stängde vi till det bra med våra ytterbackar William, Lowe och Pontus som fick god hjälp av innerbackarna Axel H och Albin. De gjorde så att Axel U i mål inte hade så mycket att göra. Det var en hel del kamp på innermitten också och där var det främst Samuel, Linus H, Jakob, Linus S och Jack som turades om. Mycket bra sampel och kämpaglöd. Yttrarna Lucas, Herman och Joel tog många löpningar både offensivt och defensivt och lade ner ett stort jobb. I femtiosjätte minuten fick Joel en fin boll på offensiv planhalva och hade två försvarare emot sig. Han tog sig in mot straffområdet, men där tog det stopp. Vi var närmare 4-1 nu än att Götaholm skulle reducera. Vi skapade två hörnor på kort tid med halvtimmen kvar av matchen. Inget mål, men skott och nick över av Adam. Adam hade gjort en kanonmatch, men den slutade efter sextiofem minuter efter att han fått en boll stenhårt i bakuvudet. Ingen större fara, men vila resten av matchen. 4-1 kom till slut och det var i sextioåttonde minuten som William tog sig fram på vänsterkanten och kom långt ner mot kortlinjen fick iväg ett lågt inlägg som deras försvarare försökte rensa undan men Lucas dök upp och sköt in 4-1 från nära håll.

Ett par minuter senare fick Götaholm en frispark några meter utanför straffområdet. En bra frispark som gick mot nättaket. Axel var där och försökte rädda, men bollen “slank” emellan händerna. 4-2. Gult kort på Axel och kort därefter även för Jakob. Götaholm fick lite energi av målet och nu kom en period där spelet böljade fram och tillbaka ganska mycket. Många trötta ben och huvuden i båda lagen. Götaholms anfallare försökte springa sig fri i kamp med Axel H, men fick en rejäl tackling i kamp om bollen - gult kort till Axel.

Sista tio minuterna var det chanser åt båda håll. Vi hade ett läge där Jakob nickade över efter en hörna. William kom runt på högerkanten och kom in i straffområdet med fritt skottläge. Han fick iväg ett bra skott, men på målvakten. Götaholm skapade matchens sista chans med ett par minuter kvar och det var när de kom runt på vår högerkant. Axel kom ut och gjorde sig stor, men anfallare rundade honom. Det såg ut som att han bara skulle placera bollen i öppet mål, men vår backlinje störde honom tillräckligt så han satte bollen i stolpen.

Matchen slutade alltså med vinst - 4-2 - efter en mycket väl genomförd match. Riktigt bra laginsats på många plan. Vi fem ledare är stolta över detta gäng. Det finns en del att vidareutveckla, men detta ska killarna vara nöjda med.

Öckerö IF  - Götaholms BK   4-2 (3-0) 210514

1-0 (4) Adam (Lucas)

2-0 (6) William (Adam)