Plats:Prästängen A-plan
Samling:18:30
1-1 hemma mot IK Zenith
2019-09-18 22:04
I söndags så stod båda lagen och domaren redo för match, men det visade sig att det blåste för mycket för att kunna genomföra matchen under de förhållandena som var. 17-18 m/s och 24-25 m/s i byarna så det hade inte blivit mycket till spel. Istället hittade vi en ny speldag denna onsdag kväll kl 19.30 på Prästängen. Inte lika blåsigt denna kväll utan 7-8 m/s, men lite kallare - runt 10 grader och inget regn.
Zenith, som ligger tvåa i serien, var sugna på seger och helst med många mål för att då skulle de gå om Kärra och upp i serieledning. Vi låg fyra i serien inför matchen men på samma poäng som Ytterby som har två matcher mer spelade. Givetvis var vi sugna på seger också för att kunna gå upp på tredjeplatsen igen. I våras så vann Zenith ganska övertygande mot oss med 3-1.

Laget:
Axel U (mv) - Maxwell-Calle-Ludwig-Hugo---Linus B-Axel H-Linus H---Linus U-Oskar-Jack
Avbytare: Aligool, Linus A, Kevin, Mahdi, Ivar

Vi började första halvlek i motvind och Zenith satte hög press på oss direkt och gav oss ingen tid med bollen. Det gällde att hålla högt bolltempo och göra sig spelbara och det lyckades vi relativt bra med i starten av matchen. Zenith hade spelövertaget de första minuterna och hade ett skott efter fyra minuter men det kunde Axel rädda enkelt. Kort därefter fick de en hörna och vi hade pratat innan matchen om att de var tunga och starka på dem i förra matchen. Nu var vi beredda och den första hörnan blev ofarlig. Zenith fortsatte med en hög press, men trots det så försökte vi spela oss upp med korta passningar längs marken och gjorde det bra flera gånger. Men det tog ofta stopp en bit in på deras planhalva och om vi slog den långa bollen så tog deras försvarare hand om den. Den farligaste chansen i början av matchen kom efter en frispark från långt håll som lyftes in i straffområdet och bollen damp ner i målområdet, men ingen Zenithspelare lyckades peta in bollen i mål utan Axel kunde ta hand om den.

Vi skapade vår första chans efter tio minuter och det var LInus H som hittade Oskar med en fin boll i djupled. Oskar fick med sig bollen i farten in i straffområdet till höger och drog iväg ett hårt skott, men rakt på målvakten ur halvbra vinkel. Nu kom en period där det var mycket spel på mittplan och vår planhalva. Zenith försökte spela sig igenom vårt mittfält och försvar men backlinjen med Maxwell, Calle, Ludwig och Hugo skötte sig lysande med hjälp av de defensiva innermittarna Axel H och Linus B - men hela laget hjälptes verkligen åt för de var fysiskt starka och löpvilliga så vi fick kämpa rejält men vi släppte inte till några farligheter. Vi kontrade ibland och vid ett tillfälle efter tjugo minuter hittade Linus U Oskar med en lång boll i djupled, men målvakten var långt ut och rensade bort bollen. Zenith hade ett inläggsläge där Axel kom ut och boxade ut bollen, men fick en rejäl smäll i huvudet men var ändå okej och körde på.

I tjugofemte minuten så kom Zenith runt på vår vänsterkant och fick iväg ett inlägg, men Axel lyckades rädda. Kort därefter skapade de en hörna, men återigen låg vi tätt i markeringen och släppte inte till något. Oskar fick gult kort på en kapning utanför vårt straffområde och frisparken blev ganska farlig och Axel var återigen orädd och gick upp i en duell med deras anfallare och räddade. Zeinth fortsatte att trycka på för ett ledningsmål, men vi stod upp bra och släppte inte till några klara målchanser. Axel fick göra en räddning på ett hårt långskott som studsade lurigt och han greppade den inte först, men tog hand om den i andraläget. Några minuter senare så  var Axel uppe i en ny höjdduell och fick då en smäll i ryggen så han tvingades avbryta matchen. Ivar ställde upp och tog på sig målvaktshandskarna. Vi gjorde två byten till i samband med detta. Mahdi kom in istället för Linus H, men ut på högeryttern och Linus U in på offensiv innermitt. Aligool bytte av Oskar på topp. Vi fick ny energi med dessa byten och Jack, Aligool och Mahdi pressade Zeniths backlinje högt. Vi bröt ett uppspel och Aligool var nära på att rinna igenom i djupled, men bollen gick över kortlinjen.

Med fem minuter kvar av första halvlek så kämpade Axel H sig fram på vänsterkanten och kom till slut till ett skottläge med högern strax utanför straffområdet. Han fick bra träff och målvakten fick sträcka ut och räddade till hörna. Linus B tog hörnan och Linus U dök upp på bortre ytan och fick iväg et bra skott men på målvakten. Vi hade en riktigt bra period nu där vi höll spelet på Zeniths planhalva under några minuter men fick ingen utdelning. Istället så kontrade Zenith och på ett inlägg så gick Calle upp i nickduell i straffområdet med en Zenithspelare som föll ganska enkelt - men domaren blåste straff. Ivar gick åt rätt håll, en straffen satt hårt i Ivars högra hörn - 0-1 i 44:e minuten. Det blev ett par minuter tillägg efter Axels skada och byte och då skapade vi nytt tryck på Zeniths planhalva och fick två hörnor, men tyvärr ingen utdelning. Aligoll drog på sig ett gult kort efter en nedsparkning.

I halvtidspausen så var vi ledare mycket nöjda med lagets insats. Zenith var som vi anade tunga att möta och gick för seger, men vi försvarade oss mycket bra samtidigt som vi också hade flera bra spelsekvenser och skapade stundtals bra tryck och några chanser. Kändes inte helt rättvist med underläge.

Andra halvlek startar ganska jämnt. Händer inte så mycket första minuterna, men i fjärde så plockar Ivar ner en höjdboll på ett bra sätt. Den första riktiga farligheten skapar vi genom Jack som tar en lång löpning med boll på vänsterkanten och kommer in i straffområdet och skjuter stenhårt i målvaktens högra stolpe - nära, nära... Efter en period med mycket spel och kamp på mittplan så kom nästa läge i sextiofemte minuten. Det var Kevin, som precis blivit inbytt, fick iväg ett skott från långt håll - men målvakten räddade. Två minuter senare så har Oskar kommit in igen på topp och när Zeniths målvakt kommer utanför straffområdet och försöker rensa så tar bollen på Oskar och han får tag i bollen, vänder upp och får iväg ett bra skott, men det tar i överliggaren av ribban. Nära kvittering igen...Vi får en hörna kort därefter och då lossnar det. Jack drar in en hörna mot straffpunkten och där kommer vi ett helt gäng som vill trycka in bollen och det gör vi. Ludwig trycker verkligen in bollen från nära håll i nättaket - 1-1!

Efter målet så får Linus U ett bra läge till vänster i straffområdet, ser att målvakten är långt ut och sätter en välplacerad yttersida, men bollen går precis utanför målvaktens vänstra stolpe. Minuten senare kommer Zenith fram på vår vänsterkant och får iväg ett inlägg mot bortre stolpen där en Zenithspelare dyker upp och får öppet mål, men lyckas på något sätt missa från nära håll och bollen går utanför. Zenith får kort därefter en frispark som strax utanför straffområdet till vänster. En spelare drar en direkt på mål, men Ivar visar klass och räddar bollen precis vid sin högra stolpe. Zenith får hörna och har några bra lägen att få iväg skott, men vi täcker föredömligt och till slut tar Ivar hand om bollen. Sista tio minuterna böljar spelet fram och tillbaka och Oskar får ett bra läge där han i kamp med två försvarare får iväg en chip över målvakten, men bollen går utanför. Axel H får nästa chans efter inlägg, men blir störd i skottögonblicket från nära håll så målvakten räddar. Vi är närmast segern i slutet av matchen och i sista minuten så sätter Oskar ett skott i kryssribban från långt håll...

En mycket gedigen insats av hela laget. Ett tufft motstånd, men vi stod upp bra och trots Zeniths spelövertag i första halvlek och underläge - så lyckades vi vända matchen i andra halvlek och skapa flera chanser till att vinna i slutet av matchen. Nu ser vi fram emot att möta Mossen borta på lördag kl 11.00 i säsongens näst sista match.

Öckerö IF - IK Zenith  1-1 (0-1)  190918

0-1 (44) Straff
1-1 (70) Ludwig (Jack)