Aktivitetsinfo: 11.20-färjan från Hönö
11.30-färjan från Björkö
2-2 borta mot Sävedalen
2020-10-18 20:32
Dags för säsongens näst sista seriematch och denna gång ställdes vi mot Sävedalen borta på Lexby IP. Vi mötte Sävedalen borta i semifinalen i DM för ett par veckor sedan och förlorade då med 6-0. Denna dag visste vi att Sävedalen skulle möta Utsikten i finalen i DM senare på kvällen så de skulle ställa upp med sitt andralag som vanligtvis spelar i division 2. Samtidigt passade det oss bra för vi hade 10 egna spelare som inte var tillgängliga pga jobb, skador och bortresta. Dessutom hade 04:orna en tuff match dagen innan mot Bergsjön så sex av de 04 som varit med oss tidigare under säsongen kunde inte vara med. Trots allt detta så ställde vi upp med 14 spelsugna killar och såg fram emot en jämn match. Vädret var soligt, 10 grader och lite vind - ganska gött att spela fotboll i.
Startelvan var Hampus i mål. Alfred högerback, Axel H och Oskar mittbackar och Linus S vänsterback. Hugo, Arvid och Axel U innermitt. Alex högerytter, Elliot toppforward, Truls vänsterytter. Avbytare: Lucas, Samuel (tillbaka från skada) och debutanten Eddie Fränne (05:a).

Vi har avspel, men tappar boll på egen planhalva direkt i uppspelsfasen så Sävedalen är nära på att rinna igenom, men Hugo löser situationen och bryter och sedan rensar Oskar undan. Minuten senare spelar vi oss fram på högerkanten och Alfred fyller på bra och kommer runt ända ner till kortlinjen och får iväg ett högt inlägg mot bortre stolpen där Truls dyker och direktskjuter på halvvolley över. Minuten därefter kommer Truls fram på vänsterkanten och spelar in till Elliot som får ett bra skottläge centralt utanför straffområdet och skjuter tätt utanför. Vi har ett klart övertag de första minuterna och Sävedalen kommer inte över på vår planhalva utan i fjärde minuten kommer nästa chans och det är återigen Elliot som får ett skottläge efter pass från Axel U. Denna gång lite mer till vänster utanför straffområdet, men återigen ett lågt skott tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Efter vår rivstart där vi verkligen var värda ett mål så kommer Sävedalen upp lite mer och tar sig in på vår planhalva. Vi försvarar oss bra, men i en uppspelsfas så tappar vi boll och de kommer flera rättvända mot vårt försvar. En spelare får med sig bollen in i straffområdet och i kamp med Oskar så ramlar han - domaren pekar på straffpunkten. De sätter straffen otagbart för Hampus till höger om honom. 1-0 efter 10 minuter.  Vi skapar nästa chans men det dröjer till 20:e minuten där vi kombinationsspelar oss fram på deras planhalva och till slut får Axel U ett hyfsat läge till vänster inne i straffområdet, men deras försvarare lyckas täcka skottförsöket. Sävedalen får en omställning och Hampus rusar ut och räddar långt ut i straffområdet, men lämnar retur. De skjuter igen, men återigen så räddar Hampus och i nästa situation så går bollen mot mål där Axel H står och rensar undan bollen.

I 24:e minuten får vi en frispark från långt håll som Oskar lyfter in mot straffområdet. Axel H kommer högst, men får inte bollen mot mål utan den går över honom. Där dyker Alex upp och klackar vidare till Arvid som lobbskjuter bollen ur dålig vinkel i ribban. Nära, men ingen utdelning. I 30:e minuten kommer Lucas in istället för Arvid. Truls flyttar in på innermitt och Lucas på vänsteryttern. Minuten senare så får vi en ny frispark en bit in på deras planhalva som Oskar lyfter in mot mål. Denna gång boxar målvakten bort bollen. De lyckas inte rensa bort den utan i situationen efter så väggspelar Elliot med Axel U och Axel får en halvchans nära mål, men deras försvarare täcker skott.

Efter 35 minuter kommer äntligen utdelningen. Alfred kommer runt på högerkanten och spelar in till Elliot i straffområdet som direktskjuter från några meters håll. Skottet räddas av målvakten, men han lämnar retur och Elliot dyker upp och sätter bollen i mål från nära håll. 1-1! Minuten efter bryter vi Sävedalens uppspel på avspark och Hugo kommer runt på vänsterkanten och slår in ett långt inlägg som målvakten plockar upp. Sävedalen är inte helt ofarliga i en del spelsekvenser. De försöker hitta en lång boll upp på toppforwarden som spelar tillbaka på rättvänd mittfältare och i nästa steg ut på kanterna. Alfred och Linus S får kämpa på bra på ytterbackarna stundvis, men löser det bra med hjälp av Oskar och Axel H.

De sista fem minuterna av första halvlek så har vi två chanser. Elliot har ett skott utifrån på målvakt efter pass från Axel U och Hugo fixar en hörna som blir resultatlös. Sävedalen får sista läget efter ett bra långskott som Hampus räddar efter att ha sträckt ut sig i hela sin längd och tippat till hörna. Hörnan blir resultatlös. En halvlek där vi hade de mesta klara chanserna och ett spelövertag, men Sävedalen hotade oss ibland, men mest efter att vi tappat boll.

Vi gjorde ett byte i andra halvlek. Alex gick ut och in kom debutanten Eddie som högerytter. Det första som händer är att vi får frispark en bit in på deras planhalva till höger. Axel U ska lyfta in bollen, men får ingen riktig höjd. Vi får ändå tag i bollen och får iväg ett skott som styrs till hörna. Ellliot tar hand om hörnan och hittar Axel H som kommer högst och nickar i stolpen. I 55:e minuten kommer Linus S upp och någon meter utanför straffområdet får han iväg ett bra skott som deras målvakt räddar med svårigheter till en resultatlös hörna. Minuten senare kommer Hugo runt på vänsterkanten och slår ett bra lågt inlägg mot mål till Axel U som inte får riktig träff på bollen utan den styrs vidare till Eddie som dyker upp på bortre stolpen, men blir lite överraskad att Axel missar och bollen studsar till precis innan hans skott - så skottet går tätt över...nära, nära... Samuel kommer efter detta in istället för Alfred på högerbacken.

Sävedalen sticker upp i en kontring och skapar en hörna, men vi släpper inte till något utan försvarare oss bra. Istället skapar vi nästa farliga chans när Hugo kommer in i straffområdet till höger, spelar in till Axel U centralt och han hittar vidare ut till Lucas till vänster. Lucas tar emot och skjuter ett skott som målvakten räddar med problem till hörna. Lucas tar hand om hörnan och lyfter in den fint mot bortre stolpen där Samuel dyker upp och nickar, men tätt över. Vi har en bra period nu och några minuter senare kommer vi upp i nästa chans och Hugo är återigen kreatören och hittar Elliot med en djupledspass där Elliot får med sig bollen mot mål, men målvakten rusar ut och räddar. Vi får en ny hörna, men denna gång skapar vi ingen farlighet.  Nästa chans får Axel U med ett bra skottförsök från långt håll inte långt ifrån krysset.

I 70:e minuten får Sävedalen en tveksam frispark på vår vänsterkant. De lyfter in den mot bortre stolpen där en av deras spelare nickar in den mot målområdet och där dyker en annan spelare upp och nickar in bollen i mål. 2-1 - inte helt rättvist... Nu kommer en period där spelet böljar mycket fram och tillbaka. Vi försöker hitta vägar fram för en kvittering, men vi börjar få lite trötta ben och huvuden. Men vi försvarar oss bra när Sävedalen flera gånger kommer med flera rättvända spelare med fart mot vår backlinje och släpper inte till något. Vi ger verkligen inte upp och med fem minuter kvar så säger vi till Oskar att lyfta upp i anfallet från sin mittbacksposition. Det första som händer är att vi får en frispark ett par meter utanför straffområdet till höger. Axel H ställer upp till höger och laddar med sin vänsterfot. Arvid ställer upp till höger och tar sats mot bollen för att dra till med sin högerfot, men hoppar över. Målvakten luras lite av detta så när Axel H drar till med sin vänster och får en bra träff med ett lågt skott mot målvaktens högra stolpe så hinner målvakten inte dit utan 2-2 är ett faktum. Så gött och rättvist.

Inget av lagen skapar några chanser sista fem minuterna utan matchen slutar 2-2. Båda lagen hade sina chanser att göra fler mål och även om vi hade ett visst spelövertag så får vi vara nöjda med oavgjort - även om man alltid vill vinna. Detta var ändå mot serietvåan - även om det inte var deras förstalag, så hade även vi många spelare borta. Bra jobbat killar och nu ser vi fram emot sista seriematchen nästa söndag borta mot Zenith. Vi ligger just nu på tionde plats i serien på nio poäng (2 segrar, 3 oavgjorda, 5 förluster) och Kärra och Utsikten/Näset har spelat klart och ligger efter oss. Vi har chans att gå om Västra Frölunda i sista matchen om vi vinner. Denna Corona-säsong så spelare vi ju bara enkelserie och då har förbundet bestämt att seriespelet inte är kvalificerande eftersom det är ungdomsfotboll. Så vi kan inte åka ur serien även om vi skulle hamna på tionde plats som normalt sett är kvalplats.

Sävedalen - Öckerö  2-2 (1-1)  201018

1-0 (10) straff
1-1 (35) Elliot (Alfred)